ענף התנורים המקצועיים הוא אחד הענפים הוותיקים ביותר, ולמען האמת אפשר להגיד כי גרסאות פשוטות יותר היו קיימות כבר בעת העתיקה. כמובן שמאז ועד היום הייתה התפתחות טכנולוגית משמעותית, ויש היום קשת רחבה של תנורים מסוגים שונים ובעלי יכולות שונות. המשותף לכולם – היכולת להגיע לטמפרטורות גבוהות מאוד של מאות אלפי מעלות צלסיוס (ואף יותר מכך). בנוסף, ניתן לייצר היום תנורים מקצועיים בהתאמה אישית, על פי מידות ודרישות ספציפיות.
אילו סוגי תנורים קיימים? עבור אילו שימושים? מה ההבדלים ביניהם לבין התנור הביתי?
תנור מקצועי מול תנור ביתי - ההבדלים
בבסיס מדובר במכשירים שתפקידם לייצר חום ברמות מסוימות. בעוד התנור הביתי יכול להגיע לכ-200-250 מעלות צלסיוס, תנורים תעשייתיים מסוגלים להגיע לטמפרטורות גבוהות פי כמה וכמה. לדוגמה תנורי קרמיקה ותנורי התכה מגיעיםלכ-1,000-1,300 מעלות צלסיוס. אופן החימום מפוזר בצורה טובה יותר, כדי לחמם בצורה שווה את כלל החלקים.
כמובן שהטמפרטורות הגבוהות דורשות גם מערכות בידוד מורכבות יותר, וכן מנגנוני בקרה והגנה שתפקידם לצמצם את הסיכון להיכוות בצורה קשה.
תנורים מקצועיים – מי משתמש בהם?
יש היום בשוק כמה סוגים שונים של תנורים מקצועיים, ונעשה בהם שימושבמספר תחומים כמו קרמיקה, זכוכית ומתכת. ניתן למצוא את התנורים במפעלי תעשייה,מעבדות ומתקנים רפואיים, סדנאות אומנות ולעיתים גם אצל אנשים פרטיים העוסקים בכךכמקצוע או כתחביב.
תנורי התכה
המטרה של תנוכי ההתכה היא להפוך חומר מוצק – לנוזל. ישנם תנורי התכה אשר מתאימים לעבודה עם זכוכית, ותנורים אחרים המותאמים לעבודה עם מתכות שונות. בשני המקרים ישנם דגמים קטנים ושולחניים שניתן להתאים לסדנאות, כיתות אמן, מעבדות וסדנאות לייצור מכשור רפואי. לעומתם יש גם דגמים גדולים ומאסיביים יותר, המתאימים לעבודה בעלת אופי של ייצור תעשייתי.
תנוכי התכה מסוגלים להגיע לטמפרטורות גבוהות מאוד ועל כן חשוב לרכוש תנורים בעלי מערכות בטיחות מתאימות, וכן בקרת טמפרטורה מדויקת.
תנורי קרמיקה
גם כאן מדובר בתנורים המסוגלים להגיע לטמפרטורות גבוהות מאוד. למרות שמם, תנורי קרמיקה מתאימים לעבודה עם מספר חומרי גלם פרט לקרמיקה, ביניהם גם חמר וזכוכית.
זהו סוג של תנור בו משתמשים כדי לסיים את העבודה עם חומרי הגלם ולאפשרלהם להתייבש ולהתייצב. כמובן שניתן גם להשתמש בהם בעבודות של ציפוי וגלזורה.
ישנם שני סוגים עיקריים של תנורי קרמיקה, בעלי פתיחה קדמית ובעלי פתחעליון. בשני המקרים חשוב מאוד לוודא כי התנור מאפשר את הקרנת החום מכמה מוקדים בוזמנית. זאת כדי לחמם את המוצר הסופי באופן אחיד ככל האפשר, ובכך להגיע לייבושאחיד. כל מי שעבד עם חומרי גלם כמו חמר וקרמיקה יודע עד כמה שלב האפייה הוא שלבעדין ורגיש לסדקים ושברים.